Åbå

Tall Ships Races 2017

Följ med Skonaren Ingo på Tall Ships Races i sommar!

Det blir ett underbart gäng ungdomar och unga vuxna ombord på varje etapp och målet är att segla! Inga förkunskaper krävs utan vi lär dig allt som du behöver kunna för att delta och göra skillnad ombord!

Läs mer

Vad är Tall Ships Races?

Tall Ships races är en internationell havskappsegling som samlar omkring 100 fartyg från ett 20-tal länder varje år. 2017 går tävlingen i Östersjön mellan Halmstad, Kotka, Turku/Åbo, Klaipeda och Sczeczin. 

Målsättningen för Tall Ships Races är att fostra kontakter mellan länder och kulturer för ungdomar mellan 15 och 25 år, varav många inte har någon segelvana. Varje år deltar omkring 4000 trainees och miljontals människor besöker hamnarna.

Din upplevelse ombord

Efter att ha blivit välkomnad och introducerad till besättningen på seglingen börjar vi med familarisering, då går vi igenom och berättar om rutinerna och upplägget ombord. Därefter tar seglingen sin start och vi ger oss av, antingen mot Turku/Åbo eller ut på race beroende på vilken etapp du seglar.

Väl ute till sjöss går vi in i rutinerna med sjövakter, som innebär att vi delar upp dygnets timmar på olika arbetslag som gör att aktiv segling kombineras med ledig tid där man kan njuta av havet, läsa en bok, kolla på en film eller bara umgås med dina nya vänner ombord.

Vår målsättning är att segla mängder och uppleva Östersjön, att kunna komma fram till Klaipeda eller Rostock med solblekt rufsigt hår och erfarenheter för livet. Att du efter tiden ombord skall känna dig trygg med havet och att segla.

Väl i hamn är det fullfjädrade arrangemang med mängder av aktiviteter, möten mellan besättningar världen över och festival i hela staden.

Seglingen är uppdelad i två etapper men det finns inget som hindrar dig från att vara med på båda.

Arrangemangen i hamn

Varje år samlar Tall Ships Races miljontals människor i hamnarna för att beskåda och lära känna fartygen och besättningarna. Dagarna är fyllda med aktiviteter arrangerade av värdhamnen, koncerter på kvällarna och mängder med möten mellan besättningarna på de deltagande fartygen.

Läs mer om hamnarrangemangen nedan:

Skonaren Ingo

Skonaren Ingo är en tremastad skonare byggd 1922 i Sjötorp i Vänern som en fraktskuta för den nordeuropeiska marknaden. Idag är hon säkerhetsklassad av Transportstyrelsen för både passagerar- och medlemsseglingar.

Hon drivs idag av den ideella föreningen Skonaren Ingos Vänner. Verksamheten består av en blandning av längre seglingar runt norra europa på sommaren samt kortare turer och dagskryssningar på höst och vår. Föreningen har idag ca 1000 medlemmar varav ungefär 250 är ungdomsmedlemmar under 25 år.

Ombord finns alltid en gediget utbildad och behörig besättning samt mer modern bekvämlighetsutrustning som 230v ström, rinnande varmvatten och diskmaskin för att inte låta något komma i vägen för seglingsupplevelsen.

Etapp II – Stockholm – Åbo/Turku – Klaipeda

Etappen börjar med lugn segling genom Stockholms, Ålands och Åbolands skärgård till Åbo/Turku. Där sammanstrålar vi med de andra deltagande fartygen för några dagars hamnfestival. Nästa delsträcka är tävlingen på nästan 5 dagar över Östersjön ner till Klaipeda i Litauen. Väl i Klaipeda avslutas seglingen med mängder av arrangemang och andra event i hamnen.

Datum: 17 juli – 31 juli. Avgång Stockholm 12:00, Ankomst Klaipeda 12:00
Pris: 6000 kr (9000 kr över 24 år)
Övrig information: I seglingens pris ingår helpension. Du måste ha fyllt 15 år vid racestart för att delta.

Till anmälan!

Etapp III – Klaipeda – Sczeczin – Rostock

Etappen börjar i hamnfestivalen i Klaipeda i Litauen. Därefter blir det tävling på nästan 4 dagar över Östersjön till Sczeczin i Polen. Väl i Polen möts vi av ett fullständigt spektakulärt kalas. Över två miljoner människor besökte staden när Tall Ships Races senast gästade hamnen 2013 och det finns inte en millimeter som inte andas seglingsfestival.

När hamnfesten i Sczeczin är slut är det dags för det sista benet där vi seglar till Rostock och mönstrar därefter av.

Datum: 31 juli – 9 augusti. Avgång Klaipeda 12:00, Ankomst Rostock 12:00
Pris: 4000 kr (6000 kr över 24 år)
Övrig information: I seglingens pris ingår helpension. Du måste ha fyllt 15 år vid racestart för att delta.

Till anmälan!

Resor till och från

Ingos kajplats i Stockholm kommer meddelas till deltagarna innan avgång. För att förenkla resandet och möjliggöra att resa tillsammans finns en Facebook grupp för alla deltagare där bland annat ledarna kommer meddela sina resvägar om man vill resa tillsammans med de.

Klaipeda
För att ta sig till eller från Klaipeda finns främst tre möjligheter.

Rostock
För att ta sig hem från Rostock är enklaste vägen färja med Stena Line till Trelleborg och därefter tåg genom Sverige. En annan möjlighet är flyg från Rostocks flygplats.

Anmälan

Bli en del av detta äventyr genom att anmäla dig!